Het is zo’n ellendige decemberdag “met een motregen die de dappersten van de straat veegt” (Willem Elsschot). En juist dán komen de flandriens buiten: een begrip dat doordrong tot het Engels. Maar waar komt het vandaan?
Iedereen maakt weleens een dt-fout. Ook wie beweert er nooit te schrijven. Toch nagelen we een dt-zondaar maar al te graag zonder mededogen aan de schandpaal. Waarom? Omdat de dt-regels zo helder zijn. Het lijkt dus een mysterie: waarom o waarom zondigen we dan tóch met zijn allen tegen die regels?
Kinderen die met twee talen opgroeien, hebben minder cognitief voordeel dan gedacht. Maar talen die dicht bij elkaar staan, zoals het Nederlands en Fries, versterken elkaar. Een tweetalige opvoeding is dus zeker niet nadelig.
Naast de Atlas van de Nederlandse taal bestaat sinds kort ook de 'Atlas van de Nederlandse spreektaal en standaardtaal'. Dat is een online atlas in wording, een verzameling kaarten die traag maar zeker groeit waarin de variatie in het hedendaagse Nederlands in Nederland en België in kaart wordt gebracht.
Het gebruik van het Fries als thuistaal neemt af. Toch is de beheersing van het Fries over het algemeen vrij goed. Veel Friezen gebruiken het Fries en Nederlands naast elkaar. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Fryske Akademy.
Ken jij de blauwe briefjes? Daarop noteerde taaladviseur Eugène Berode (1931-2011) de taalfouten van VRT-journalisten. Wat zou er op jouw ‘blauw briefje’ staan?