Title

Over de Atlas

De Atlas van de Nederlandse taal is wetenschappelijk onderbouwd, maar geschreven met humor en een vlotte pen. De talrijke infographics en illustraties en de tientallen taalweetjes maken van deze ‘Atlas’ een toegankelijk boek en een lust voor het oog. Schep plezier in het verkennen van het heden en verleden van onze taal en laat je zo verwonderen door de ontelbare interessante, boeiende én leuke facetten van het Nederlands.

Alledaagse taalvragen vormen de leidraad. Zoals:

  • Waar ter wereld spreken mensen Nederlands?
  • Waarom verstaan we zo gemakkelijk Afrikaans?
  • Waarom schrijven we niet zoals we spreken?
  • Mag je je kind eigenlijk noemen zoals je wilt?
  • Hoe ontstaan nieuwe woorden?
  • Waarom maken we dt-fouten?
  • Waarom ergeren veel mensen zich daaraan?

 

Team Friet en Team Patat

Van deze Atlas verschijnt een Vlaamse én een Nederlandse editie. Zo kunnen we scherper ingaan op specifieke aspecten van de taal in beide landen, zoals dialecten, uitdrukkingen, maatschappelijke evoluties enzovoort. 

> Bestel de Atlas van de Nederlandse taal - editie Vlaanderen  

> Bestel de Atlas van de Nederlandse taal - editie Nederland

De auteurs

Fieke Van der Gucht is taalwetenschapper en coördineert het schrijfcentrum aan de Universiteit Gent. Als freelance auteur werkte ze mee het concept van dit boek uit.

Johan De Caluwe is professor Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Gent, waar hij onder andere doceert over de vele vormen van variatie in het Nederlands.

Mathilde Jansen is taalwetenschapper en wetenschapsjournalist. Ze werkt onder andere voor het Meertens Instituut, dat de Nederlandse taal en cultuur onderzoekt.

Nicoline van der Sijs is professor Historische Taalkunde van het Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen en senior onderzoeker bij het Meertens Instituut.